2019


Styrelsen har under året varit:
Gull Rydström                    ordf/hemsida     Åke Nilsson                   vice ordf
Gunnel Grönvall                 kassör                 Iréne Jönsson               vice kassör
Ingrid Nihlgård                   sekr/förplägn     Magnus Zätterström    vice sekr/suppl

Ann-Marie Olsson             ledamot              Tom Ström                    ledmot

Claes Nordfeldt                  suppl                  Carin Svantesson           suppl

Under verksamhetsåret hade styrelsen 11 protokollförda möten. Antalet medlemmar var vid årsskiftet 374 och medlemsavgiften 125:-. Kassabehållningen var 109 280 kr.

Årsmöte hölls den 21 februari och efter en god soppa och kaffe med fastlagsbulle följde årsmötesförhandlingarna. Henrik Bergkvist, svensk mästare i berättande, underhöll med ”Skojiga skrönor  och lustiga historier”.  

Bygdeafton den 21 mars. Etnolog Anja Petersén berättade om Maria Zoéga, en av Zoégas grundare och Tanja Wirholm, marknadsansvarig, talade om kaffets historia och hur man lanserar en ny kaffesort. Krögaren serverade smörgåstårta och kaka med kaffeglasyr. 

Bygdeafton den 11 april. Anna-Maria Eriksdotter Gustavsson från Pelargonhuset i Vinslöv lärde ut allt som är värt att veta om pelargoner. Pelargonplantor såldes och givetvis serverades Pelargonkaka till kaffet. Kvällen inleddes med påskmat.

Bygdeföreningens 30-årsjubileum den 18 maj firades på Björk´s Ringsjön med lunchbuffé. ”Skånska visor” underhöll och tipsrunda och aktiviteter för barnen hade anordnats. Festligheterna avslutades med prisutdelning, kaffe och tårta.

Nationaldagen den 6 juni firades med program för hela familjen i samarbete med Snogeröds IF (SIF). Essie Kjällquist, Hurva, talade, Ringsjökören sjöng, lokala verksamheter presenterade sig och ”Glada Gänget” från Höör dansade glatt i gruset. Barnen kunde roa sig med att åka traktor och vagn, hoppa i hoppborgen, få en ansiktsmålning eller annat kul som Räddningstjänst Rolsberga och SIF hade ordnat. Kaffe med hembakat och grillad korv hade strykande åtgång.

Kyrkogårdsvandring den 25 juni i Gudmuntorp leddes av Gull Rydström. Andakt med Anneli Elmelid och kaffe serverades. Ett samarrangemang med Ringsjö församling.

Byavandring den 10 augusti med Leif Lindgren från Löberöds Hembygdsförening blev väl uppskattad. Han berättade om byn förr och nu och på Torget plockades kaffekorgarna fram.

Temamöte den 12 september, i samarrangemang med Snogeröds IF, samlade många intresserade som lyssnade till kommunalrådet Johan Svahnberg, Höör, när han redogjorde för det aktuella läget i kommunen. En livlig diskussion om Södra Ringsjöortens framtid följde.

Hemvändardag den 22 september började i Gudmuntorp med högmässa ledd av kyrkoherde Helene Öhman och sång av Ringsjö kyrkokör och fortsatte med trivsam samvaro i Hurva församlingshem, där smörgåstårta, kaffe och kaka serverades. Samarrangemang med Ringsjö församling.

Kyrkogårdarnas många funktioner. Temadag i Hurva och Gudmuntorp, den 7 oktober i Skånes Hembygdsförbunds regi, där kyrkogårdarnas framtid som kulturmiljö, fornlämning, rekreationsmiljö och plats för förmedling av lokal historia diskuterades. Bygdeföreningen var medarrangör och bidrog med en kyrkogårdsvandring med fokus på kulturgravar.

Bygdeafton den 10 oktober. Åke Nilssons och Bo Järnbrings resumé av vård och miljö på Orups sanatorium i början av 1900-talet och en inspelad intervju med den sista chefsläkaren, Anita Forssell, gav oss en realistisk bild av livet på ett sanatorium. En måltid lik sjukhuskosten inledde kvällen: raggmunk med stekt fläsk, lingon och änglamat.

Bygdeafton den 7 november. Johan Elmberg, professor i zooekologi, höll ett intressant föredrag om gässens liv i det fria och på odlad mark. Krögaren hade komponerat en tallrik med smårätter av gås, däribland smörgås med gåsflott, och till kaffet bjöds äppelkaka.

Konst- och Hantverksmässa den 16–17 november i Kyrkans hus, Bosjökloster, där fint hantverk visades och besökarna kunde dricka kaffe med hembakat. Petra Lengbrant och dottern Lisa underhöll på lördagen, på söndagen sjöng Veronica Lennefors till Charlie Kristenssons gitarrackompanjemang. Många köpte korv som grillats av Räddningstjänst Rolsberga.

I samarbetet med lärare och elever i Gudmuntorps skola har projektet ”Rolsberga förr och nu” för klass 5 och 6 påbörjats med rundvandring i Rolsberga, och tillsammans med klass 1 har en Hembygdsdag på temat ”Gudmuntorps skola förr och nu” genomförts.

Runehäll den 13 januari 2020 /Styrelsen