Årsberättelse 2018


Styrelsen har under året varit:
Gull Rydström                    ordf/hemsida     Åke Nilsson                   vice ordf
Gunnel Grönvall                 kassör                 Iréne Jönsson               vice kassör
Ingrid Nihlgård                   sekr/förplägn     Magnus Zätterström    vice sekr/suppl

Ann-Marie Olsson             ledamot              Tom Ström                    ledmot

Anders Nilsson                  suppl                  Carin Svantesson           suppl

Under verksamhetsåret hade styrelsen 9 protokollförda möten. Antalet medlemmar var vid årsskiftet 360 och medlemsavgiften 125 kronor/person. Kassabehållningen var 101 641 kronor.

Årsmöte hölls den 22 februari och kvällen inleddes med smörgåsmat och kaffe med fastlagsbulle. Årsmötesförhandlingarna följdes av Musikkryss med Anna Johnsson, N Rörum och efter presentation släpptes Bygdeskrift 7 till försäljning.

Bygdeafton den 22 mars då välkände meteorologen Mats Andersson berättade om väder och klimat. Till kvällsmat serverades Ruskensnusk (kokt fläsk, rotsaker) och kaffe med solskenskaka.

Bygdeafton den 19 april bjöd Niklas Larsson, Osby på ett humoristiskt kåseri om sina möten med kungafamiljen. Efter detta åt man Chicken á la King och kaffe med Hovdessert.

Söndag den 27 maj firades Mors dag i Rövarekulan med program för hela familjen.  Det lektes, tävlades och vandrades. Chili con carne och kaffe med tårta smakade bra under bar himmel.

Nationaldagen den 6 juni firades på Idrottsplatsen i Snogeröd. Åke Nilsson talade, Ringsjö kyrkokör sjöng och lokala verksamheter presenterade sig. Höörs Gammaldansförening underhöll med dans och det serverades kaffe och hembakat. Snogeröds IF hyrde en hoppborg till barnen och Gudmuntorps Räddningsvärn stod för andra aktiviteter. Idrottsföreningen grillade korv åt dem som så önskade.

Bygdevandring den 11 augusti skedde traditionsenligt med traktor och vagn, denna gång i östra delen av Fogdarp. Marianne Carlsen och Carin Svantesson m.fl. guidade.  Medhavd fika hos Per och Carna Andersson avslutade dagen.

Kyrkogårdsvandring den 6 september gjordes på Hurva kyrkogård under ledning av Ann-Marie Olsson, Anders Nilsson, Essie Kjällquist och Stig Jönsson. Andakt hölls i kyrkan av Helene Öhman och kvällen avslutades med kaffe i Församlingshemmet.

Hemvändardag den 23 september i Gudmuntorps kyrka anordnades tillsammans med Ringsjö församling. Efter andakt med Helene Öhman och sång av kyrkokören serverades smörgåstårta i Hurvas nyrenoverade församlingshem. Konfirmander födda 1951 hade inbjudits och många tog tillfället i akt att besöka sin konfirmationskyrka och träffa sina läskamrater.

Bygdeafton den 11 oktober med journalisten Anne-Marie Rauer som berättade om intressanta kulturpersonligheter hon intervjuat. Svampsoppa och ostkaka med sylt stod på menyn.

Bygdeafton den 1 november gav en exposé över djur och natur i Skåne genom Jan Elmelids fantastiska foton. Krögaren serverade viltfärslimpa och kaffe med äppelkaka.

Konst- och Hantverksmässa hölls i Kyrkans hus, Bosjökloster den 17-18 november. Fint hant-verk visades upp och besökarna kunde njuta av underhållning, på lördagen bygdemål med Ingrid Persson och på söndagen sång av tjejerna Wideheim. Kaffe med hembakat serverades.  Gudmuntorps Räddningsvärn grillade korv utanför Kyrkans hus, vilket blev mycket uppskattat.

  • Tillsammans med lärarna på Gudmuntorps skola har en hembygdsdag, i form av en intressant och rolig tidsresa, anordnats för eleverna i årskurs 1 – 6.
  • Med anledning av kommunens besparingsförslag arrangerades ett välbesökt informationsmöte om Gudmuntorps skolas framtid den 4 april i samarbete med Snogeröds IF.
  • Under hösten kallade Södra Ringsjöortens Bygdeförening och Snogeröds IF till Temamöte för att informera och öka intresset för utveckling av Ringsjöbygden.

Österhem den 14 januari 2019 /Styrelsen