Årsberättelse 2014


Södra Ringsjöortens Bygdeförening

Årsberättelse 2014 –  25:e verksamhetsåret

Styrelsen har under året varit:

Åke Olssonordf.Åke Nilssonvice ordf.
Gunnel GrönvallkassörIrene Jönssonvice kassör/suppl.
Ingrid Nihlgårdsekr./förplägnadTom Strömvice sekr.
Marianne CarlsenledamotKerstin Björksuppl.
Gull RydströmdokumentationRagnar Mårtenssonmedia/suppl.

Under verksamhetsåret hade styrelsen 9 protokollförda möten.
Totala antalet medlemmar vid årsskiftet var 222 varav 149 familjer och 73 enskilda medlemmar. Medlemsavgiften var 150:- för familj och 75:- för enskild. Kassabehållningen vid årsskiftet var 85 974 kronor.

Årsmöte hölls den 12 februari. Kristina Backe, känd vissångerska, spelade och sjöng  under  rubriken ”Från torp till herresäten”. Mötet avslutades med buffé samt kaffe och fastlagsbullar.

w4732 w4733

Under året har vi dessutom haft följande aktiviteter:
Bygdeafton den 20 mars då hortonom Sture Bengtsson engagerat berättade om ”Vemmenhögsgården – vår trädgård på Söderslätt”. Soppa och pannkakor och sylt serverades.

IMG_7171 IMG_3038 Aklejhybrid

Samarrangemang med Frosta Härads Hembygdsförening och Ringsjö församling den 1 april som ägnades åt ”Gravstenarna på kyrkogården – ett viktigt kulturarv”. Anna Andreasson, arkeolog och kulturvetare, berättade om gravstenarnas historia och betydelse t.ex för släktforskning. Kyrkoherde Maria Thorsson informerade om Ringsjö församlings policy för hantering av gravstenar. Kvällen avslutades med andakt samt kaffeservering.

DSC04180 DSC04188

Bygdeafton den 24 april då professor Lars Larsson berättade om och visade intressanta bilder från ”3000-årigt offerfynd på Jönstorp med lurar, hästprydnader och kvinnosmycken”. Krögaren serverade sillbord och kaffe med kaka.

IMG_4800 IMG_4808Bygdevandring den 22 maj i G:a Gamla Boo. Anne-Marie Olsson, Sommarbo, var kvällens guide tillsammans med flera av de boende längs vägen från Klintebo via Ekeborg till Bohult. Den fina fotoutställningen, som  Anne-Marie Olsson och Ragnar Mårtensson gjort, rönte stort intresse och gav upphov till nya frågor. Korvgrillning i trädgården på Sommarbo avslutade kvällen.

DSC04427 DSC04462

Nationaldagen den 6 juni firades på idrottsplatsen i Snogeröd till-sammans med bygdens övriga ideella föreningar. Efter fanborgen  högtidstalade komminister Mia Hellstenius. Nationalsången sjöngs gemensamt och därefter sång av Ringsjö kyrkokör under ledning av kantor Åke Sällström. Kaffe med dopp serverades.

DSC04536 DSC04565

Vid den åttonde kyrkogårdsvandringen i Gudmuntorp, den 7 augusti, berättade George Bergengren om familjen Bergengrens nya gravplats.   Minnesstenen och askgravlunden, som är relativt nya alternativ till minneslund och gravplats, visades innan Gull Rydström berättade vidare om ett antal mycket gamla och nerlagda gravstenar utifrån de efterforskningar Ragnar Mårtensson gjort i bl.a. husförhörslängder. Kvällen avslutades i kyrkan med andakt av komminister Anneli Elmelid.

021 015

Höstens program inleddes den 23 augusti med ”Natur, kultur och historia i Löberöds slottspark”.  Konstnär Ingela Jarlsson guidade oss under en fin vandring i parken samt visade slottskyrkan och sin ateljé i Smedjevalven. Medhavda fikakorgen avnjöts därefter.

DSC05052 DSC05046

Många hörsammade Ringsjö församlings och Bygdeföreningens inbju-dan till Hemvändardag  den 28 september.  Kyrkoherde Per-Anders Josenby ledde gudstjänsten i Gudmuntorps kyrka och Ringsjö kyrkokör sjöng under ledning av kantor Åke Sällström. Vid den trivsamma lunchen, som serverades i kyrkan, väcktes många minnen till liv av äldre och yngre hemvändare.

DSC05171

Bygdeaftonen den 9 oktober hade rubriken ”Från Inkaguld till gyllene chips”. Potatisförädlare Kerstin Olsson tog i ord och bild oss med på potatisens fantastiska resa från Sydamerika till potatisåkern och chipshyllan i Sverige. Kvällen avslutades med potatisbullar, stekt fläsk och lingon samt kaffe och kaka.

DSC05250 DSC05218

På bygdeaftonen den 6 november besökte Anders Olsson från Lund oss. Hans stora intresse är tåg och järnvägar, och vi fick följa ”Järnvägen Ystad-Eslöv via Hurva” från planering, byggande och drift fram till nedläggningen i början av 1980-talet. Kvällsmat med sylta, leverkorv och rödbetor serverades innan kvällen avslutades med kaffe och äppelkaka.

DSC05401 DSC05398

Konst- och Hantverksmässan den 22-23 november var som vanligt ett samarbete med bygdens hantverkare. Många kom till Kyrkans Hus i Bosjökloster för att beskåda och inhandla fint hantverk. Musikalisk och njutbar underhållning bjöds båda dagarna. På lördagen underhöll familjen Kristoffersson med Skånsk Folkmusik och på söndagen spelade Ida & Lovisa Arvidsson välkänd julmusik och klassiska stycken. Kaffe med hembakat serverades.

DSC05449 DSC05500
DSC05484 DSC05453

Bygdeskrift 1-6 finns till försäljning liksom Per Bonnes visor. Jubileumsskriften 1989-2009 kan erhållas gratis. För vidare information kontakta någon i styrelsen. Styrelsen tackar för det gångna verksamhetsåret och för det stora intresse som visats för Bygdeföreningens arrangemang. Vi önskar ett gott nytt verksamhetsår 2015 med många givande aktiviteter.

Rolsberga den 7 januari 2015 /Styrelsen

 

Södra Ringsjöortens Bygdeförening

·       Arbetar för en levande landsbygd

·       Dokumenterar bygdens historia och för den vidare

·       Stimulerar och stödjer ideella föreningar  och organisationer, som är verksamma i bygden,

·       Skapar kulturella verksamheter som samlar och ger stimulans åt bygdens befolkning i alla åldrar.

·       Stödjer enskilda initiativ när det gäller utveckling av näringslivet i bygden.

Våra arrangemang annonseras via Lokaltidningen Mellanskåne, dagspressen och affischer. Välkommen!