2015 Peder Lamms antikrally


På bygdeaftonen den 8 oktober besökte antikexpert Peder Lamm oss på Hurva Gästgivaregård. Kvällen inleddes med krögarens goda sillbord samt kaffe med hembakade äppelmuffins. Därefter bar det av på ”Peders antikrally” kvällen lång. Många hade tagit med sig intressanta och spännande föremål, som Peder noga granskade, vid behov i lupp.  Varje föremål fick också sin historia berättad av Peder, ofta med detaljer om föremålets funktion, tid och plats för tillverkning, en liten anekdot och sist men inte minst föremålets troliga värde vid försäljning på auktion. Exempel på föremål som vi fick lära oss mer om var kopparkärl, stödkäpp, jultallrik, träskulptur, japanskt porslin, dopmössa, ishink, snapsbägare, liljevas och fickur. Peder berättade också med engagemang och glimten i ögat om sitt eget samlande av antikviteter. T.ex. var det inte helt problemfritt för honom att komma hem till frun i Frenninge med en fantastisk bordskanon, inropad för 50 000 kr. Samtidigt var renoveringsbehovet i familjens hus stort så antikexperten och affärsmannen Peder fick sälja sin ögonsten, naturligtvis med vinst!

Antikexpert Peder Lamm redo för sillbordet.

Antikexpert Peder Lamm redo för sillbordetKopparkärl, fint hantverk, troligen använt för starkare drycker.

Kopparkärl, fint hantverk, troligen använt för starkare drycker.

DSC08754

DSC08755

DSC08753

Skål!

Skål!