Program 2019


Välkomna till höstens program i Södra Ringsjöortens Bygdeförening!

Lördag 10 augusti kl. 13.00, Byavandring i Löberöd

”Hus och människor längs vägen genom byn”. Samling kl 13.00 på Torget i Löberöd. Leif Lindgren från Löberöds Hembygdsförening berättar om hus, verksamheter och människor förr och nu i centrala Löberöd. Ta med kaffekorg och något att sitta på!

Torsdag 12 september kl 19.00, Idrottspaviljongen i Snogeröd

Temamöte i samarrangemang med Snogeröds IF. Kommunalrådet Johan Svanberg, ordförande i kommunstyrelsen i Höör, håller inledningsanförande. Därefter diskuterar vi frågor som är av särskilt intresse för Södra Ringsjöorten. Låt kvällen bli forum för synpunkter och frågor – kom och diskutera! Enkel fika serveras.

Söndag 22 september kl. 11.00, Gudmuntorps kyrka, Hemvändardag

Södra Ringsjöortens Bygdeförening och Ringsjö församling inbjuder till Hemvändardag. Kyrkoherde Helene Öhman leder gudstjänsten och Ringsjö kyrkokör med kantor William Runnström medverkar. Smörgåstårta och kaffe med kaka serveras i Församlingshemmet, Hurva. Kostnad 100 kr. Ingen anmälan behövs! Ta gärna med foton och andra dokument från bygden!

Måndag 7 oktober kl. 8.30-16.00

Hurva Församlingshem och Gudmuntorps kyrkogård. Temadag i Skånes Hembygdsförbunds regi – Bygdeföreningen är medarrangör. ”Kyrkogårdarnas många funktioner – begravningsplats, kulturmiljö, fornlämning, rekreation och lokalhistorisk plats”. Program och info om anmälan https://www.hembygd.se/skane/activities

Torsdag 10 oktober kl. 19.00, Hurva Gästgivaregård

”Orups sanatorium, vad gjorde man där egentligen?” Väldigt många människor dog i tuberkulos långt in på 1900-talet. På sanatorierna togs de sjuka om hand med frisk luft, vila och näringsrik mat och Orups sanatorium kom att fungera som ett samhälle i sig själv. Åke Nilsson, pensionerad läkare, ger en bakgrund till tuberkulosvården med hjälp av bl a bilder och tidningsurklipp från Bo Järnbring, son till chefsvaktmästaren på Orup, och en nyligen inspelad intervju med Anita Forsell, den sista tuberkulosinriktade chefsläkaren på Orup. Krögaren serverar rårakor med stekt fläsk och lingon, kaffe och änglamat. Kostnad för medlemmar 150 kr och för övriga 200 kr. Välkommen att göra anmälan fr.o.m. 26 september via www.ringsjo.se eller telefon 0703 19 38 99.

Torsdag 7 november kl. 19.00, Hurva Gästgivaregård

”Vem är Mårten Gås?” Johan Elmberg, professor zooekologi, berättar om gässens liv i naturen och på odlad mark. Det kommer att serveras smörgås med gåsragu och rödkål samt ”flottamad” med gåsflott. Äppelkaka, kaffe. Kostnad för medlemmar 150 kr och för övriga 200 kr. Välkommen att göra anmälan fr.o.m. 24 oktober via www.ringsjo.se eller telefon 0703 19 38 99.

Lördag-Söndag 16-17 november kl. 12-16, Kyrkans Hus, Bosjökloster

Konst- och Hantverksmässa i samarbete med bygdens hantverkare. Musikunderhållning lördag och söndag kl. 14.30. Kaffe med hembakat serveras.