2016 Ringsjön, nyckelhål i mittskånska landskapet


 

Intresset visade sig vara mycket, och oväntat, stort för Bengt Nihlgårds föreläsning den 21 april om ”Ringsjön-Nyckelhål i mittskånska landskapet”. Hurva Gästgivaregård fylldes snabbt och vi arrangörer, Södra Ringsjöortens Bygdeförening och Frosta Härads Hembygdsförening, blev tyvärr tvungna att meddela ett stort antal besökare att vi inte fick och kunde ta in fler av säkerhetsskäl. Efter denna omtumlande inledning på kvällen avnjöts krögarens laxpudding och kaffe med chokladkaka. Bengt Nihlgård tog oss sen med på en fantastiskt intressant och lärorik resa i ord och bild kring Ringsjön. I filmavsnittet ”Ringsjön runt på 5 minuter” fick vi följa med på en tur i det vårfagra landskapet ackompanjerad av Ringsjövisan. Därpå berättade Bengt Nihlgård pedagogiskt om Ringsjön förr och nu utifrån olika infallsvinklar så som de geologiska processerna, de första människorna, avrinningsområdet och landskapet runt om, historien medeltid-dansktid-svenskt, bildandet av kärr och torvmossar, vattenmiljön, föroreningar, fiskpopulationen, fågellivet och  människans utnyttjande av sjön för dricksvatten, bad och rekreation. Att Bengt Nihlgård är en folkbildare av stora mått som inspirerar och skapar nyfikenhet fick vi många bevis för denna kväll!

DSC00598

DSC00595 DSC00600

DSC00586 DSC00566

DSC00592 DSC00567

DSC00593 DSC00562

DSC00607 DSC00613